Vår resa - Del 12

Jag vill börja denna del av vår resa med att säga att mycket av det som kommer nu är äkta dagboksinlägg som jag skrivit under tiden allt har pågått. Jag kommer, om det behövs, att lägga till anteckningar som kan förklara eller dylikt om jag känner att det behövs. Är något otydligt så får ni absolut ställa frågor, antingen direkt här i inlägget eller privat. Jag har absolut inget emot att prata om detta och jag skäms verkligen inte för att jag sagt och gjort vissa saker som många säkert inte kan förstå då de inte själva varit i vår situation. 

Jag har inte redigerat något alls för att skydda mig själv. Däremot så har jag tagit bort delar som kan vara känsliga för andra, eller kanske saker som andra inte vill att allmänheten ska få veta. Många gånger har jag bara skrivit en initial, då är det för att personen inte vill bli nämnd i bloggen, något jag vill att alla accepterar. Jag kommer att hålla samma initial för samma person genom hela resans gång. Initialerna kommer inte att ha något med den verkliga personens namn att göra, utan kommer endast att utgå från när personen nämns. Första personnamnet som är borttaget kommer att få initialen A, nästa kommer att få B och så vidare. Jag hoppas att det inte ska ge allt för mycket besvär för er läsare. 

Jag hoppas också att ni kan bortse från eventuella stavfel, syftningsfel och liknande. Jag har redigerat bort en del, men jag vill inte ändra för mycket då det många gånger speglar hur jag känt i situationen, när orden bara rinner ur mig och tårarna gör det svårt att se. Då kan det vara svårt att bry sig om hur språket låter.

 

2016 fortsättning 

2016-01-07

Fanhelvetesjävlaskit vad jag hade glömt hur oskön den jävla Orgalutransprutan är! Idag blev jag påmind. Tillbaka till rödflammig hud! Idag fick jag dessutom lite bulor i området där jag tagit sprutan, vettisjutton vad det är eller om det är normalt, tur jag ska på vul imorgon. 

 

 
 
Finfint om jag får säga det själv!
 
Hoppas jag inte behöver hålla på med Orgalutranen i allt för många dagar... Men vad gör man inte för en bebis! ❤️ Minskade min dos av Gonal-F idag från 125 till 112,5, vet inte riktigt varför, men tror det har med att göra att de är rädda för att jag ska överstimuleras. Är så nervös inför imorgon!! Hoppas verkligen att allt utvecklats som de hoppats. 

 

Överstimulering (Ovariellt hyperstimuleringssyndrom)

Överstimulering är den allvarligaste komplikationen av provrörsbehandling. Det som händer då är att äggstockarna reagerar extra mycket på hormonerna och detta är vanligare bland patienter med PCO/PCO-S. När äggstockarna reagerar så mycket så är det ofta många ägg som produceras, men det leder också till allt ifrån kraftigt förstorade äggstockar och vätskeansamling i buken till smärta, illamående och svårighet att andas (det känns som att luften inte får plats har jag fått berättat för mig). Det innebär också många gånger en helt galen viktuppgång (över ett kilo per dygn!). Det är som värst en vecka efter äggplock och går många gånger över efter två veckor. Tillståndet har tre olika allvarlighetsgrader där de två värsta ofta innebär sjukhusvistelse. Inom IVF-kretsar är det dock eftersträvansvärt att bli "lätt" överstimulerad (lägsta graden) då det sägs vara större chans för en graviditet. 

 

 

2016-01-08

Ultraljud idag. Allt gick bra förutom att jag var på plats helt för tidigt på grund av att jag bokat över att jag skulle komma försent. Men det gick som sagt bra. Två på höger och tre på vänster (tillägg: äggblåsor) just nu, alla mellan 8 och 10 mm har jag för mig. Lite mindre än förra gången, men har sprutat en dag mindre. Ska fortsätta på samma dos hormoner till måndag då jag ska dit på nytt vul och blodprov. Hade en läkare idag som jag tror utbildar sig för ordinarie läkare var typ handledare. Intressant eftersom jag då hörde dem diskutera hur allt såg ut, så man fick veta mycket mer än man brukar få veta känns det som. Fick också svar på alla mina frågor, det var normalt med bubblor i huden, ingen fara att lite medicin kom utanför och medicinen är ungefär densamma, men man svarar lite olika på dem. 

Har huvudvärk nu, så nu har den tydligen gått över till att komma även på dagtid och inte bara på kvällen/natten. Hade en del stickningar i äggstockarna inatt också, tecken på att något händer där! Trött som vanligt och behöver nog vila lite under dagen om jag ska orka med kvällen. 

 

2016-01-08 kväll

Fick sovit tre timmar idag efter mitt vul. Och är nu dödligt trött igen. Dessa sprutorna tar verkligen på mig. Var på match i Trelleborg idag, och var tvungen att ha med sprutorna. Fick ta dem i bilen när vi skulle köra hem, vilket gick bra. Vi körde först ett tag för att det skulle bli varmt, sen stannade vi till vid en busshållplats på väg 108. Gick som sagt bra, men Orgalutranen gjorde riktigt ont idag. Ibland är det värre, ibland är det bättre. Det är bara att leva med. Rodnade som vanligt, men tror inte det blev några bucklor som igår, kunde inte direkt se i bilen. Röd är jag fortfarande iaf. Såg också att jag fått ett fint blåmärke efter gårdagens spruta. 

 
 

Var i övrigt ganska jobbigt idag. Oskars kompis och hans mamma (?) satt med oss och åt efter matchen, och på något sätt vet hon att de ska ha barn, så hon pratade vitt och brett och högt om det inför alla (även de som inte visste) vilket bara det gör mig galen, vem fan gör så? Hon har väl ingen aning om vem som vet och inte. Sen var det fruktansvärt jobbigt att sitta och lyssna på det precis hela tiden, det gör ont i mitt hjärta! 

 

Kommentar:

Jag minns verkligen den spruttagningen där i bilen. Jag minns hur jag kände det som att jag hade kommit till en ny "low point" i livet. Det enda som gjorde det lite "bättre" var att jag iallafall slapp ta sprutorna på toaletten i Söderslättshallen som jag egentligen planerat. Jag kommer också ihåg hur smärtsamt det var att höra allt pratande om den kommande bebisen i just den situationen. Att hon dessutom outade graviditeten på det sättet fick det att på något sätt kännas som ett hån. Typ; Åh, det är så vanligt och lätt att bli gravida att det är okej att skrika ut det hur jag vill inför vem som helst. Jag var såklart bara extra känslig, men så kändes det iallafall. Jag svalde dock tårarna inför Fredrik, jag ville inte att han skulle se hur påverkad jag blev av precis allting!  

 

2016-01-09

Fy fan, idag var sprutan inte skön! Tror jag tog den lite för långt upp, för jag fick trycka på mycket hårdare för att få in den hela vägen och det gjorde mycket ondare. Dessutom blev jag ganska illamående efter att jag dragit ut den, vilket inte alla var skönt. Fick sitta kvar i soffan och vila efteråt medan Fredrik plockade undan, för jag hade svårt att resa mig. Illamåendet försvann dock ganska snabbt (det mesta iallafall), men lite smärtsamt är det allt fortfarande. Måste tänka på att ta den längre ner hädanefter. Gonalen gick iallafall bra även om det blödde lite, men det är jag van vid. Har inte känt av några direkta biverkningar idag, varken huvudvärk, trötthet, extra matlust eller knip i äggstockarna. Blir nästan orolig utan biverkningarna eftersom jag är rädd att det inte ska bli många ägg då! Men jag kan inte göra annat än att ta mina sprutor och vitaminer och vänta på vulet på måndag. 

 

 Jag mådde som vanligt skit vid denna tiden i livet. Men det är ju såklart inte okej att visa i denna världen, så istället är det bara att klistra på sig ett smile...

 

 ... och skryta med lyxgott på Instagram/Facebook. Trots att man långsamt krossas sönder inombords...

 

 

Tack för att ni tagit er tid att läsa såhär långt. Jag hoppas att ni vill fortsätta följa med när jag berättar om vår resa.

Och var inte rädda att höra av er om ni undrar över något, eller vill dela med er av era egna historier eller kanske bara har en tanke eller åsikt. Jag blir så himla glad när jag får höra från er.

 

Tidigare delar:
Vår resa - del 1
Vår resa - del 2
Vår resa - del 3
Vår resa - del 4
Vår resa - del 5
Vår resa - del 6
Vår resa - del 7
Vår resa - del 8
Vår resa - del 9
Vår resa - del 10
Vår resa - del 11
 
Resan, Sofies essens | IVF, IVF - Försök 2, Resan 2016, Överstimulering | |
Upp