Vår resa - del 6

Jag vill börja denna del av vår resa med att säga att mycket av det som kommer nu är äkta dagboksinlägg som jag skrivit under tiden allt har pågått. Jag kommer, om det behövs, att lägga till anteckningar som kan förklara eller dylikt om jag känner att det behövs. Är något otydligt så får ni absolut ställa frågor, antingen direkt här i inlägget eller privat. Jag har absolut inget emot att prata om detta och jag skäms verkligen inte för att jag sagt och gjort vissa saker som många säkert inte kan förstå då de inte själva varit i vår situation. 

Jag har inte redigerat något alls för att skydda mig själv. Däremot så har jag tagit bort delar som kan vara känsliga för andra, eller kanske saker som andra inte vill att allmänheten ska få veta. Många gånger har jag bara skrivit en initial, då är det för att personen inte vill bli nämnd i bloggen, något jag vill att alla accepterar. Jag kommer att hålla samma initial för samma person genom hela resans gång. Initialerna kommer inte att ha något med den verkliga personens namn att göra, utan kommer endast att utgå från när personen nämns. Första personnamnet som är borttaget kommer att få initialen A, nästa kommer att få B och så vidare. Jag hoppas att det inte ska ge allt för mycket besvär för er läsare. 

Jag hoppas också att ni kan bortse från eventuella stavfel, syftningsfel och liknande. Jag har redigerat bort en del, men jag vill inte ändra för mycket då det många gånger speglar hur jag känt i situationen, när orden bara rinner ur mig och tårarna gör det svårt att se. Då kan det vara svårt att bry sig om hur språket låter.

 

 

 

2015 forts.

2015-10-24

Ringde in idag 10.54. 11.35 ringer dem upp, imorgon börjar jag spruta! Shit vad jag är nervös nu!! Plugga känns inte lätt för tillfället! 

 

Kommentar:

När jag skriver att jag ”ringde in” och man ska göra kort protokoll så innebär det följande:

Samma dag som man får sin mensturation (första dagen med röd blödning, räknas som cykeldag 1) så ska man ringa in till RMCs telefonsvarare. Där lämnar man namn, personnummer, datum för första blödningsdag och sitt telefonnummer. Då vet de att man är redo att komma igång. Senare under dagen (eller i vissa fall följande dag beroende på tid när man ringer) så ringer de upp och meddelar om man kan börja med sprutorna eller inte, samt vilken dag man ska börja (oftast nästkommande dag, dvs cykeldagdag 2, men ibland sker det på cykeldag 3).

 

 Min behandlingsplan. I början är bara de första rutorna ifyllda, men övriga fylls i efterhand som man ser hur äggblåsorna utvecklas.

 

 

Kommentar:

Som jag sagt så gjorde jag det korta protokollet. Jag har inte förklarat det närmare tidigare, men jag tänkte göra det nu. 

Kort protokoll:

Steg 1: När man ska göra kort protokoll så börjar man med sprutor på cykeldag 2 eller 3 (det vill säga dagen efter eller två dagar efter att ens mensturation kommit igång). Vilka sprutor man får ta är olika, men det de har gemensamt är att de är så kallade follikelstimulerande hormon (FSH) och de används för att kicka igång äggstockarna och få igång produktionen av äggblåsor (och förhoppningsvis ägg däri). Detta läkemedel tar man en gång varje kväll i en viss dos. 

Steg 2: På cykeldag 6 lägger man till ännu en spruta. Denna gång en spruta som ska förhindra ägglossning så att äggblåsorna stannar kvar till de är redo att tömmas av läkare (mer om detta senare). 

 Steg 3: Cykeldag 7 är det dags för en första kontroll av äggstockarna. Detta görs genom ett vaginalt ultraljud (VUL), och de tittar på hur många blåsor som utvecklats och hur stora de är. Utefter detta bestämmer de sedan huruvida man behöver öka eller minska (eller fortsätta) med medicinen, de bokar in ett eventuellt nästa VUL och om blåsorna redan är fina och redo så bokar de in äggplock. Får man tid för nytt VUL så är det detsamma som händer där, man tar sprutor fram till dess och får sen utefter blåsorna veta om det blir fler VUL eller äggplock. 

 Steg 4: När man sedan fått tid till äggplock så får man också veta när man ska ta sin sista spruta. Man fortsätter med FSH sprutan och ägglossningsstoppande spruta fram till 3 dagar innan äggplock. 

Steg 5: Dagen därpå tar man, på specifikt utsatt tid, en ägglossningsspruta (den ska tas 36 timmar innan det är dags för äggplock) och följande dag så tar man ingenting alls. Sen är det dags för äggplock, något jag kommer att beskriva utförligare längre fram. 

 

 

2015-10-25

Sådär, första dagen och första sprutan avklarat. Så himla skönt att vara igång! Turligt nog var det varken svårt eller smärtsamt att ta sprutan, vilket jag är mycket tacksam för! Jag var dock sjukt orolig för att jag skulle göra fel, men allt har gått bra. Nu längtar jag till torsdag när vi har tid till UL (ultraljud), och håller tummarna att jag inte ska få allt för mycket biverkningar. Sååå skönt det är att äntligen vara igång!!! 

 
 
Fullt fokus på att göra rätt med sprutan!
 
Sjukt nojig första dagen det var dags för spruta. Tror jag läste igenom instruktionerna tio gånger, trots att jag visste hur jag skulle göra! Det är ju faktiskt inte så svårt egentligen. Tvätta området på magen där du ska sticka, sätt på nålen, dra upp rätt mängd dosering, knip tag i magen och tryck in nålen, tryck i läkemedlet, håll kvar tio sekunder och dra sen ut. Och ja, detta var en väldigt förenklad förklaring. 

 

 Tre olika läkemedel använde jag under vårt första försök. Puregon, Orgalutran och Ovitrelle.

 

Kommentar:

Information om Puregon från FASS 

Puregon 300 IE/0,36 ml injektionsvätska, lösning innehåller follitropin beta, ett hormon som kallas follikelstimulerande hormon (FSH).

FSH tillhör gruppen gonadotropiner som spelar en viktig roll för människans fruktsamhet och fortplantning. Hos kvinnor behövs FSH för tillväxt och utveckling av folliklar i äggstockarna. Folliklar är små runda säckar som innehåller äggceller. Hos män behövs FSH för produktionen av spermier. 

Puregon används för att behandla ofruktsamhet i följande situationer:

Kvinnor

Hos kvinnor som inte har ägglossning och som inte svarar på behandling med klomifencitrat, kan Puregon användas för att åstadkomma ägglossning.

Hos kvinnor som genomgår assisterad befruktning, såsom in vitro fertilisering (IVF) och andra metoder, kan Puregon åstadkomma utveckling av fler folliklar.

 Män

Hos män som är infertila på grund av sänkta hormonnivåer, kan Puregon användas för att producera spermier.

 

2015-10-26

Andra sprutan tagen. Inga biverkningar än tror jag, möjligtvis att jag är väldigt trött. Blödde lite av sprutan idag och fick panik att jag hade gjort fel, det blödde inte igår. Men det gick snabbt över och jag tror att jag mest överreagerar för att jag så gärna vill att detta ska gå bra och absolut inte vill göra något som minskar chanserna. Svider lite i sticksåret, men annars är allt bra, så skönt att vara igång. Ser så fram emot torsdagens UL!! 

 

Det är helt galet (tycker jag idag) hur nervös jag var varje gång jag skulle ta sprutorna. Jag hade min egen lilla rutin för hur det skulle gå till och jag tyckte det var jättejobbigt om något rubbades. Jag är inte direkt spruträdd i vanliga fall, men att ta en spruta på sig själv är något väldigt skumt och jag har aldrig kunnat tänka mig att jag skulle göra det. Men det gjorde jag. Varje dag. Och självklart blev det lättare och lättare och jag vande mig. I början var jag som sagt tvungen att följa mina rutiner, men senare blev det en sådan vana att jag kunde göra det praktiskt taget var som helst. Jag blev helt enkelt härdad. 

 

2015-10-27

Tredje sprutan avklarad, och jag var helt ensam eftersom Fredrik var på träning. Men det gick bra, inget blod eller annan panikorsak. Har kommit fram till att om jag kniper riktigt hårt i fettet där jag ska sätta sprutan så går det lite lättare. Har haft huvudvärk idag, inte mycket, men lite molande hela tiden. Vet inte om det kanske beror på att jag tentapluggar, men det verkar iallafall vara en vanlig bieffekt. Dricker massor i hopp om att den ska försvinna. Fortfarande trött, men inte lika illa som igår. Två dagar kvar till första UL! Tror dock inget har hänt, tänker att det väl borde kännas i kroppen om äggen reagerar?! 

 

2015-10-28

Fruktansvärt dålig sömn inatt, men kan ha varit pga tentaångest. Huvudvärken har varit bättre idag, men varit mycket trött. Säkerligen på grund av den kassa sömnen. Sprutan gick bra, men blödde lite idag igen. Höger sida har inte blött någon gång, men vänster sida båda. Får se om det fortsätter så. Imorgon är det dags för ultraljud, 10:45. Ska bli spännande att se vad de säger. 

 

2015-10-29

Fan, idag är ingen bra dag. Åkte in till Malmö i god tid för VUL (vaginalt ultraljud), när vi kommer dit så hittar hon inte mig. Det var inte förens imorgon vi hade tid. Men när de ringde så sa de torsdag hur många gånger som helst. Lätt irriterad kan jag säga! Tur att Fredrik har lov och inte behövde ta ledigt för detta. Dessutom ser jag ännu en graviditet outas på Facebook idag, och för några dagar sedan fick en gammal lagkamrat och hennes man barn. Hatar att se det, trots att jag såklart är glad för dem. Men det gör så sjukt ont i mig var gång, varför är det aldrig vår tur??? 😕😭

 

Åh, som jag minns denna dagen! Jag var på helspänn hela dagen innan och kunde knappt sova så nervös jag var inför vad de skulle säga på vårt VUL. Vi hade tid 10.45, men vi körde i god tid innan för att inte komma för sent. Trots det hade jag såklart flera timmar på mig att nojja innan vi körde. Skulle det ha hänt något? Var blåsorna stora nog för äggplock eller skulle jag få fortsätta med sprutor? Skulle det vara så att inget alls hade hänt och skulle jag i så fall få avbryta? Eller höja medicinen? Tänk om hormonet helt enkelt inte funkade på mig och det aldrig skulle gå att få igång mina äggstockar. Det skulle ju inte vara första gången min kropp svikit mig direkt! När vi väl sen kom dit så hade de sagt fel dag till mig. Jag kunde riktigt känna hur hela jag blev spänd som en fiolsträng och fattade inte hur jag skulle orka gå med alla dessa tankar i ett helt dygn till! Jag hade pratat med Fredrik om att det verkade vara en dag tidigare som jag skulle göra mitt VUL än vad som sagts innan, vi var ju helt nya i detta och trodde såklart att vi kunde missat något. 

 

2015-10-29 igen 

Idag var det dubbla sprutor som gällde. Puregonen som innan och så lade jag till Orgalutran, en spruta som ska förhindra ägglossning. Var sjukt nojig når jag tog den då dem har en stor luftbubbla i sig, men jag pratade med A och hon sa att det var bara att trycka in den precis som den andra, och spruta in hela innehållet, luftbubbla och allt. Sagt och gjort. Fy fan! Den var definitivt smärtsammare än Puregonen! Gick några steg efter att jag tagit den för att lägga tillbaka sprutor och grejer, men sjönk ihopa på golvet så Fredrik fick plocka undan. Men efter ett tag gick det såklart över. Nu har jag lite huvudvärk, men känner inget i magen längre. Har dock börjat få lite stickningar i bukområdet då och då, inte särskilt smärtsamma och inte regelbundet, men kanske är någon form av tecken. Tar sprutorna på vars en sida och blödde på vänster sida igen,inget på höger. Får kolla med dem imorgon. Imorgon är det äntligen UL (ultraljud)!! 

 

 Orgalutransprutan. Här har jag precis tagit den för första gången. 
 
 Småblek och tårögd efter att ha kollapsat efter sprutan. Förmodligen av anspänning efter dagen och det faktum att Orgalutranen kändes lite mer en Puregonen. Det var jag nog inte riktigt beredd på.
 
 
 

Kommentar:

Information om Orgalutran från FASS 

Orgalutran innehåller den aktiva substansen ganirelix och tillhör en grupp läkemedel som kallas ”anti-gonadotropinfrisättande hormoner” som motverkar effekten av naturligt gonadotropinfrisättande hormon (GnRH). GnRH kontrollerar frisättningen av gonadotropiner (luteiniseringshormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH)). Gonadotropiner spelar en viktig roll för den mänskliga fertiliteten och reproduktionen. Hos kvinnor behövs FSH för tillväxt och mognad av folliklar i äggstockarna. Folliklar är små runda blåsor som innehåller äggceller. LH behövs för att de mogna äggcellerna ska lossna från folliklarna och äggstockarna (dvs ägglossning). Orgalutran motverkar effekten av GnRH, som resulterar i en minskning av frisättningen av framför allt LH.

Vad Orgalutran används för

För kvinnor som genomgår assisterad befruktning, inklusive in vitro fertilisering (IVF) och andra metoder, kan i enstaka fall för tidig ägglossning ske, vilket medför en betydligt minskad chans att bli gravid. Orgalutran används för att förebygga för tidiga LH stegringar som kan orsaka en sådan för tidig ägglossning.

I kliniska studier användes Orgalutran tillsammans med rekombinant follikelstimulerande hormon (FSH) eller korifollitropin alfa, en långverkande follikelstimulerare.

 

 

Tack för att ni tagit er tid att läsa såhär långt. Jag hoppas att ni vill fortsätta följa med när jag berättar om vår resa.
Och var inte rädda att höra av er om ni undrar över något, eller vill dela med er av era egna historier eller kanske bara har en tanke eller åsikt. Jag blir så himla glad när jag får höra från er.
 
 
Tidigare delar:
Resan, Sofies essens | IVF, IVF - Försök 1, Resan 2015 | |
#1 - - Sofie D :):

Hej Sofie, hoppas du mår bra? Ville bara säga att det är så starkt av dig att dela med dig av er resa och faktiskt i mitt fall utbilda litegrann! Man glömmer lätt bort att vara tacksam över en graviditet! Massa styrkekramar dig er!

Svar: Tack så jättemycket Sofie, blir så glad av att höra sådant! Det är såklart svårt att veta om hur jobbigt det kan vara att försöka få barn om man själv inte haft några större problem, därför jag känner att det är viktigt att dela med mig. Kul att höra att det faktiskt funkar, lär sig någon något så är det värt hur jobbigt det än är att sitta och gå igenom allt igen. <3
Sofie

Upp