Rättigheten till min kropp

Sedan jag blev gravid har jag funderat mycket på rättigheten till min kropp. Nu tänker ni kanske att det självklart är jag som har rättigheten till den, men är det verkligen så? Sedan jag blev gravid har jag flera gånger blivit utsatt för oönskade "magklappar". Människor som ska känna på magen och ofta kommer med kommentarer som "Åh, jag bara älskar gravidmagar". Som om det gör att de har rätt att pilla på min mage då? 

Nu menar jag inte människor i min närhet, det vill säga familj och nära vänner. Även om jag såklart föredrar att de också frågar innan de rör min mage, så är det inte direkt så att jag tar illa upp om de klappar lite. Självklart inte! Men okända människor, eller bekanta som jag inte har någon direkt relation till. Varför får de för sig att det är okej att röra min mage, bara för att jag är gravid? Jag tror inte de hade gjort det om jag haft min "vanliga" ogravida mage direkt. Jag är inte den som egentligen tar illa upp, men jag kan bara inte förstå varför det plötsligt är okej. 

Och på tal om att människor tar sig friheter när man är gravid. Hur kan det plötsligt vara okej att kommentera någons kropp, bara för att de är gravida? Ett exempel. Hemma hos oss så kallar jag och min man varandra ofta för tjockis. Speciellt när vi äter. Men alltid på ett kärleksfullt sätt då ingen av oss direkt är överviktiga. Sedan jag blivit gravid så är det allt fler som kallar mig tjockis. Att familj och vänner gör det har jag inget emot, jag vet att det är skämtsamt eller kärleksfullt sagt, och jag tar inte ett dugg illa upp. Sen finns det andra människor. Människor som, än en gång, tror att de kan göra lite som de vill för att jag är gravid. Nu är jag inte den som tar illa upp av detta heller egentligen, men av princip så kan jag inte förstå varför det plötsligt är okej att kalla mig tjockis nu. Tänk de kvinnor som kämpar med sin självkänsla på grund av viktproblem. Känns det verkligen okej att helt plötsligt kalla dem tjockis, bara för att de är gravida? Tänk vilken nedåtgående spiral det kan sända in dem i. 

Yes, min charmigaste min. Men vet ni hur svårt det var att hitta en bild på mig i sidled innan jag vara gravid?! Not easy! 
 

Nej, snälla ni! Tänk lite på vad ni säger, innan ni säger det! Jag har själv börjat slänga tillbaka fetknopp eller fuling till de som får för sig att kalla mig för tjockis, och jag kommer hädanefter börja klappa folk på oönskade ställen när de får för sig att de har rätten att gnida mig på magen. 

Vad tycker ni andra som är, eller har varit, gravida? Har ni varit med om oönskade klappningar och kommentarer, och i så fall, vad har ni gjort då?

Allmänt, Gravid | Ibland så tänker jag också.. | |
Upp